Hur gör man för att låna pengar?

De flesta människor kommer någon gång till en fas i livet där man behöver låna pengar av någon anledning. Det kan vara när man studerar eller när man vill köpa en lägenhet. Kanske man vill starta ett företag. Det kan också vara om man av ena eller andra anledningen hamnat i ekonomiskt trångmål. Det finns flera olika sätt man kan låna pengar och vissa sätt är bättre än andra.

Tips om att låna pengar

Till exempel kan du fråga din familj eller vänner. Eller så kan du och det är betydligt vanligare att gå till din bank.

Studerar du kommer du med största säkerhet låna pengar av CSN, Centrala studiestödsnämnden.

Låna bara om du kan betala tillbaka

Man måste alltid komma ihåg och det är viktigt att inse att lånen en dag ska betalas tillbaka så låna aldrig mer än du måste. Det kan nämligen bli svårt att låna med betalningsanmärkningar om du drar på dig sådana vilket försvårar eventuellt köp av bostad senare.

När du besöker ditt lokala bankkontor kan det därför vara bra att ha en uttänkt återbetalningsstrategi som man kan presentera. Om du har skulder hos kronofogden eller betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få ett lån beviljat från din bank. Det är dock inte omöjligt att låna ändå men oftast till en högre ränta. Om banken räknar på dina tillgångar och din möjlighet att betala tillbaka ditt lån kan det beviljas även om du har betalningsanmärkningar.

Banken som beviljar låntagare av denna typ är många eftersom det är lönsamt att låna ut då räntan är högre. Med de låga räntor vi har i Sverige idag är det inte något större problem att låna pengar till hus och bil eller dylikt förutsatt att du har en stabil ekonomi.

Många människor är alldeles för rädda för att belåna sig men de flesta klarar av att hantera ett lån. Du måste dock vara myndig för att kunna ta ett lån. Det vill säga du måste ha fyllt arton år för att låna pengar. En annan viktigt sak att ta hänsyn till är att du måste vara bosatt i Sverige. Annars kan en borgensman krävas som säkerhet.

Skulle du inte ha någon säkerhet för ditt lån kan det beviljas ändå. Detta kallas för blancolån och utan säkerhet blir också räntan högre. Banken brukar dock alltid utföra en kreditupplysning för att försäkra sig om att du kan betala tillbaka ditt lån. Idag går det även att låna pengar på internet vilket allt fler svenskar gör och det är lätt att jämföra räntor och villkor.